История

1911
Boutique

На ъгъла на "Братя Шкорпил" с бул. „Вл. Варненчик“ се откроява внушителният силует на хотел „Сплендид”. Сградата е построена през 1911 г. по проект на един от първостроителите на град Варна арх. Никола Лазаров и е собственост на инж. Петър Бончев.

Boutique

Инж. Петър Бончев няма наследници и завещава сградата на Варненската община. Дълги години е използвана като градски съд. Временно е пребивавал и клон на варненската поща.

1948
Boutique

Било е хотел

1975

В сградата е бил разположен съдът

1984

В сградата се помещава окръжно управление на съобщенията, прекръстено по-късно на БТК.

2004
Boutique

Реновирана е изключително професионално от архитектите Васка Рачева и Милен Стефанов, които не само запазват автентичния й вид, но добавят нови детайли, които я обогатяват.

Boutique

Архитектурата е еклектична. Използвани са класически и барокови елементи. Проектирана е в партер, четири етажа и мансарден етаж. Сградата е ъглова с неравностойни фасади, разчленени хоризонтално от корнизи и вертикално чрез еркери и лизени. Еркерите на двете фасади са трапецовидни,а на скосения ъгъл е правоъгълен. Те обединяват трите надпартерни етажа и завършват с балкони с парапет от балюстри.

Boutique

Прозорците са обрамчени и завършват с ключов камък. На първия етаж са увенчани с триъгълни фронтони. Ъгълът на сградата завършва с висока кула с форма на пресечена пирамида,която завършва с профилиран корниз. Кулата е отворена с красив люнет, увенчан с архиволта.

Boutique

Покривът е висок, мансарден, обшит с ламарина на люспи. По осите на прозорците са изградени люнети, чиито арки се извисяват над покрива. Ъгловото разположение на сградата, богато оформените фасади, финото изпълнение на детайлите и колоритът допринасят да се възприеме като една от най-стойностните в града.

2005
Boutique

Официално откриване на хотел „ Бутик Сплендид“ , собственост на ПЛАНЕКС ЕООД